Άρθρα και Δημοσιεύσεις

Tα 3 «ΟΧΙ» της δίαιτας

2012-02-07 22:30

Τι πρέπει να αποφύγετε αν το πάρετε απόφαση.

Η εμμονή με τη δίαιτα μπορεί να έχει επικίνδυνα αποτελέσματα για τον οργανισμό καθώς η ανυπομονησία για απώλεια βάρους και αδυνάτισμα οδηγεί σε πολλές λάθος επιλογές.

Διαβάστε ποιες είναι οι παγίδες που πρέπει να αποφύγετε:

     - Στερητικές και ακραίες δίαιτες     Οι μεγάλες «περικοπές» σε θερμίδες οδηγούν μεν σε απώλεια βάρους, ωστόσο τα κιλά που χάνουμε είναι ως επί το πλείστον μυϊκός ιστός, την ώρα που το ζητούμενό μας είναι να χαθεί λίπος. Όσοι ακολουθούν τέτοια διατροφικά σχήματα, εκτός του ότι κινδυνεύουν από διάφορα προβλήματα υγείας, καταλήγουν να πάρουν πίσω το βάρος που έχασαν, εάν όχι και περισσότερο, διότι έτσι μειώνεται σημαντικά ο μεταβολισμός τους.

     - «Μαγικά φίλτρα»     Εάν σας ακούγονται πολύ καλά για να είναι αληθινά, πιθανότατα είναι. Πλέον κυκλοφορούν δεκάδες φόρμουλες αδυνατίσματος που υπόσχονται γρήγορη και άκοπη απώλεια κιλών και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μην ξεχνάτε όμως ότι, εφ’ όσον ένα σκεύασμα δεν είναι εγκεκριμένο από αρμόδιο φορέα, κανείς δεν μπορεί να σας εξασφαλίσει ούτε αποτελεσματικότητα ούτε ασφάλεια.

     - Σχήματα αποτοξίνωσης   Η αποτοξίνωση ίσως αποτελεί από τις πιο γνωστές τακτικές απώλειας βάρους παγκοσμίως. Αποτελεί όμως και έναν από τους ισχυρότερους διατροφικούς μύθους, καθώς το σώμα μας δεν μπορεί τόσο εύκολα να αποβάλει τις τοξίνες και να «καθαρίσει» από τις διατροφικές ατασθαλίες ολόκληρων ετών λανθασμένης διατροφής.Μείνετε μακριά από μονοφαγικές και αποτοξινωτικές δίαιτες, καθώς δεν παρέχουν στον οργανισμό το σύνολο των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται και η μακροχρόνια εφαρμογή τους ελλοχεύει κινδύνους υγείας.

Πηγή newsbeast

Τα 6 ‘‘ΜΗ’’ όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος

2012-02-07 22:17

    Όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος  , η λύση είναι η δίαιτα. Όμως υπάρχουν μερικές λεπτομέρειες που πρέπει να προσέχουμε για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

     Μην κόβετε ολόκληρες ομάδες τροφίμων   Σταματώντας την κατανάλωση ολόκληρων ομάδων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε διατροφική ανεπάρκεια - για να μην αναφέρουμε ότι μπορεί να προκαλέσει μεγάλη στέρηση για ό, τι φαγητό έχει κοπεί. Αντί, για παράδειγμα, να σταματήσετε να τρώτε όλους των υδατάνθρακες, επικεντρωθείτε σε δημητριακά ολικής αλέσεως και ελέγξτε τις μερίδες σας. Συνήθως αυτό είναι που προσθέτει πόντους στην περιφέρεια της μέσης σας, και όχι τα ζυμαρικά τα ίδια.
    Όχι μονόπλευρη άσκηση   Αν η γυμναστική σας περιορίζετε στο διάδρομο τρεξίματος και δεν έχετε σηκώσει ποτέ βάρη, χάνετε ένα σημαντικό κομμάτι γύμνασης τους σώματος σας. Η άσκηση με βάρη δεν περιορίζει τους τραυματισμούς, δυναμώνοντας τις αρθρώσεις, αλλά βοηθά στο χάσιμο βάρους, αυξάνοντας τον μεταβολισμό. Επιπλέον, με την έντονη άσκηση αυξάνετε τις θερμίδες που καίτε.
     Μην γυμνάζεστε με άδειο στομάχι   Όταν κάνετε γυμναστική εντελώς νηστικοί, έρευνες έχουν δείξει ότι οι θερμίδες που καίγονται είναι από τους μυς και όχι από το λίπος. Είναι σημαντικό για το σώμα σας να έχει «καύσιμα», πριν την άσκηση γιατί θα αντέξει καλύτερα στην καταπόνηση της γυμναστικής.
     Μη κοιμάστε λίγο  Είναι πολύ σημαντικό να κοιμάστε αρκετά, ακόμα και αν η άσκηση περιορίζει τον χρόνο σας. Χρειάζεστε περισσότερη ενέργεια και η έλλειψη ύπνου, ίσως επηρεάσει την ικανότητα του οργανισμού σας να περιορίσει την όρεξη του. Ο λιγοστός ύπνος αυξάνει την ορμόνη που ενεργοποιεί την όρεξη και θα μπείτε στον πειρασμό να φάτε.
     Μην παραλείπετε γεύματα  Για το χάσιμο του βάρους πρέπει να μειωθούν οι θερμίδες που καταναλώνετε ημερησίως. Αν παραλείπετε γεύματα ο οργανισμός μπερδεύεται και νομίζει ότι υπάρχει έλλειψη τροφής. Έτσι ο μεταβολισμός αλλάζει και μειώνεται το κάψιμο λίπους. Αν το πρόγραμμα σας είναι πολύ φορτωμένο και δεν προλαβαίνετε να φάτε ένα κανονικό γεύμα, έχετε μαζί σας μικρά σνακ που θα βοηθήσουν το μεταβολισμό σας να δουλεύει συνεχώς.
     Μη τρώτε γρήγορα  Όταν τρώμε γρήγορα, το στομάχι δεν προλαβαίνει να στείλει σήμα στον εγκέφαλο ότι γέμισε. Έτσι το αίσθημα πείνας δεν υποχωρεί και συνεχίζουμε να τρώμε κι άλλο. Μασώντας αργά, το αποφεύγουμε. Ένα κόλπο είναι σε κάθε μπουκιά να αφήνουμε το πιρούνι κάτω και αφού αδειάσουμε το στόμα μας να το ξαναπάρουμε. Όσο κι αν φαίνεται απίθανο, ο χρόνος του γεύματος θα αυξηθεί 20-30%.

Μαγνήσιο εναντίον εγκεφαλικών επεισοδίων

2012-02-07 22:09

     Τα άτομα που καταναλώνουν συχνά τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο έχουν μικρότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο, κυρίως ισχαιμικού τύπου, σύμφωνα με νέα μεγάλη έρευνα στην οποία συμμετείχαν πάνω από 250.000 εθελοντές.

     Οι επιστήμονες συστήνουν ότι πρέπει να παίρνουμε τις απαραίτητες ποσότητες μαγνησίου από τις τροφές και όχι από έξτρα διατροφικά συμπληρώματα.

    Τα πράσινα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά και τα φασόλια είναι από τις τροφές που περιέχουν μαγνήσιο, την απαραίτητη ασπίδα για το εγκεφαλικό.

    Το τελικό συμπέρασμα από τη νέα έρευνα ήταν ότι για κάθε 100 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου που ένας εθελοντής έπαιρνε παραπάνω κάθε μέρα με τη διατροφή του ο κίνδυνος ενός ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου μειωνόταν κατά περίπου 9%.

    Οι γιατροί προτείνουν ότι για τους άντρες άνω των 31 ετών αρκούν 420 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου ημερησίως ενώ για τις γυναίκες της ίδιας ηλικίας η ικανή ποσότητα ανέρχεται στα 320 χιλιοστόγραμμα.

(Δημοσίευση      https://www.alliotiko.gr)

Βιταμίνη D, ασπίδα εναντίον του καρκίνου

2012-02-07 22:07

Τι πρέπει να ξέρετε για τη βιταμίνη D

   Τα τρία τέταρτα των ασθενών με καρκίνο έχουν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D  και εκείνοι με τα χαμηλότερα επίπεδα βρίσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο στην αρρώστια τους. Αυτά έδειξαν έρευνες που έγιναν από Αμερικάνους επιστήμονες.

Συγκεκριμένα ο επιφανής συγγραφέας Thomas Churilla, στο Ιατρικό κολλέγιο Κοινοπολιτείας Scranton PA, είπε ότι η μελέτη περιέλαβε 160 ασθενείς με ηλικία γύρω στο 64, μισοί από τους οποίους άντρες και μισές γυναίκες. Οι πιο κοινές μορφές καρκίνου ήταν στο στήθος, στον προστάτη, στο θυρεοειδή και στους πνεύμονες.

    Η έρευνα έδειξε ότι το 77% των ασθενών είχαν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D, λιγότερο δηλαδή από 20 nanograms ανά millilitre (ng/mL) ή βρίσκονταν πολύ χαμηλά στο μεσαίο επίπεδο. Το μεσαίο επίπεδο κυμαίνεται από 20 – 30 ng/mL και οι ασθενείς είχαν περίπου 23,5 ng/mL.

    Συμπερασματικά θα πρέπει να περιέχουμε στη διατροφή μας τροφές που περιέχουν        βιταμίνη D, προκειμένου να αποκτήσουμε μια επιπλέον ασπίδα εναντίον του καρκίνου.

      Η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή, διαλύεται δηλαδή στο λίπος και αποθηκεύεται στο λίπος του οργανισμού.

      Είναι απαραίτητη καθώς βοηθά το μεταβολισμό του ασβεστίου και του φωσφόρου και φροντίζει για υγιή και δυνατά οστά.

     Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D είναι τα λιπαρά ψάρια, το μουρουνέλαιο, τα αυγά και τα ενισχυμένα σε βιταμίνες γάλα και δημητριακά.

    Η βιταμίνη D για να μετατραπεί σε ενεργό μορφή χρειάζεται παράλληλα με την πρόσληψή της από τις τροφές και έκθεση του δέρματος στον ήλιο τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα από 10 έως 15 λεπτά. Καταστάσεις όπως η συννεφιά ή η ατμοσφαιρική ρύπανση συμβάλλουν στην έλλειψη βιταμίνης D στον οργανισμό.

    Στα άτομα με χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D η πρόσληψή της από τη διατροφή δεν είναι αρκετή γι αυτό καλό είναι να προμηθεύονται συμπληρώματα.

    Στα παιδιά η έλλειψη βιταμίνης D προκαλεί ραχίτιδα, τη νόσο δηλαδή που προκαλεί κακή ανάπτυξη και αδυναμία των οστών.

   Στους ενήλικες η έλλειψη προκαλεί οστεομαλακία, δηλαδή εύθραυστα και αδύναμα οστά, κατάσταση που οδηγεί σε κατάγματα, οστικό πόνο και γενικότερα αδυναμία. Επίσης η οστεοπόρωση σχετίζεται με τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Τα συμπληρωματικά φαρμακευτικά σκευάσματα βιταμίνης D που μπορεί να παίρνουμε πρέπει να είναι ύστερα από συμβουλή γιατρού, γιατί η υπερβολική λήψη δημιουργεί προβλήματα όπως ναυτία, εμετούς ή ακόμα και καρδιακές ανωμαλίες.

(Δημοσίευση      https://www.alliotiko.gr)

Κόκκινο κρασί. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου

2012-02-06 08:50

         Το κρασί και κυρίως το κόκκινο έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας , εκτός από την ευχαρίστηση που προσφέρει η με μέτρο κατανάλωση του.   

      Το σταφύλι και το προϊόν του, ο οίνος, πασίγνωστο από τα αρχαία χρόνια έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στον πολιτισμό της Μεσογείου. Οι Αρχαίοι Έλληνες για να δείξουν τη σημασία που είχε ο οίνος στην ζωή τους, είχαν το Διόνυσο, και την γιορτή προς τιμήν του, τα Διονύσια.


     Το φαινολικό περιεχόμενο, πλούσιο στο  κόκκινο κρασί αυξάνει την αντιοξειδωτική ικανότητα του πλάσματος ακόμη και στους διαβητικούς ασθενείς, όταν συνδυάζουν τα γεύματά τους με μικρή ποσότητα κόκκινου κρασιού.

     Τα φλαβονοειδή  που υπάρχουν μεταξύ των αντιοξειδωτικών φαινολικών παραγόντων,  είναι δευτερεύοντες φυτικοί μεταβολίτες, όπου εκτός από καρδιοπροστασία παρέχουν και προστασία εναντίων ορισμένων τύπων καρκίνου.

     Οι τανίνες είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό του κόκκινου κρασιού . Πρόκειται για  ένα φλαβονοειδές που προέρχεται κυρίως από το σπόρο και την μεμβράνη επιφανείας του κόκκινου σταφυλιού. Οι τανίνες ελαττώνουν την εναπόθεση λίπους στην αορτή, μέσω μείωσης της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης.

    Η  αλκοόλη επίσης, που περιέχεται στο κρασί, αυξάνει τα επίπεδα της HDL «καλής» χοληστερόλης στον ορό και εμποδίζει την συγκόλληση των αιμοπεταλίων.
    Η ρεσβερατρόλη (resveratrol)  είναι ένα άλλο αντιοξειδωτικό, που καταπολεμά τον καρκίνο, αναστέλλοντας την πρωτεΐνη NF – kappaB, που προστατεύει τα καρκινικά κύτταρα από την αντικαρκινική δράση της χημειοθεραπείας. Η ρεσβερατρόλη επιπλέον μπλοκάρει και την κυτταρική φλεγμονή που συνδυάζεται με αρθρίτιδες και άλλες νόσους.

        Η καθημερινή κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να γίνει μια ωφέλιμη συνήθεια, αλλά να θυμόμαστε και τη ρύση των προγόνων μας «Παν μέτρον άριστον»